PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Sausio 6 d. 11:54

2023-ieji Šiauliuose: mažėjo naujagimių, santuokų, skyrybų, mirčių

Šiauliai

Tik 27 san­tuo­kos ce­re­mo­ni­jos vy­ko su­tuok­ti­nių pa­si­rink­to­se rep­re­zen­ta­ci­nė­se vie­to­se. (Freepic.diller nuotr.)

Elena MonkutėŠaltinis: Etaplius.LT


288178

Galima būtų pajuokauti, kad žmogaus gyvenimas prasideda ir baigiasi Civilinės metrikacijos skyriuje – ten registruojami tiek naujagimiai, tiek mirusieji. Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Vilma Melenienė atskleidžia, kad Šiauliuose visko mažėja – ir naujagimių, ir santuokų, ir skyrybų, ir mirčių.

Naujagimių – mažiau

Į Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyrių žmonės kreipiasi įvairiausiomis – ir džiaugsmingomis, ir skaudžiomis – gyvenimo akimirkomis: ten tėvai registruoja ką tik pasaulį išvydusias atžalas, jaunavedžiai prisiekia vienas kitą mylėti ir gerbti visą gyvenimą, ten registruojamos ir skyrybos bei anapilin iškeliavę Šiaulių miesto gyventojai. Įžengus į 2024-uosius metus, puiki proga apžvelgti 2023-iuosius – kuo jie buvo ypatingi?

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja V. Melenienė sako, kad 2023-iaisiais Šiauliuose gimė mažiau vaikų nei 2022-aisiais: pernai užregistruoti 932 gimimo įrašai, o metais anksčiau – 1 026. Ji pastebi, kad 156 iš 932 įrašų – užsienyje gimusių kūdikių.

Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi

2023-iaisiais pats dažniausias tėvų išrinktas vardas naujagimėms buvo Luknė – taip pavadintų mergaičių buvo net 15. Toliau pagal populiarumą rikiuojasi Emilija (12), Lėja (11) ir Liepa (10).

Gimusiems berniukams dažniausiai duotas Marko vardas – 2023-iaisiais taip pavadinta 19 naujagimių. Populiarumu šiek tiek atsilieka Herkus (16), Aronas, Dominykas (12), Kajus, Matas, Nojus (11), Benas, Emilis, Leonas (10).

Registrų centro duomenimis, Lietuvoje 2023 m. iš viso registruoti 26 654 naujagimiai. Mergaitėms dažniausiai duoti Amelijos, Sofijos, Liepos, Luknės, Izabelės, Emilijos, Gabijos, Lėjos, Elijos, Kamilės vardai, o berniukams – Marko, Beno, Jono, Jokūbo, Luko, Herkaus, Mato, Nojaus, Leono, Dominyko.

Taigi, šiauliečiai laikosi Lietuvoje vyraujančių tendencijų: vaikams duodama daug lengvai ištariamų tarptautinių vardų, tačiau išlieka populiarūs ir lietuviški: Liepa, Luknė, Gabija.

Kai kurie tėveliai savo atžaloms skyrė ypatingus, rečiau girdimus vardus. Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoja išskyrė ją labiausiai nustebinusius, tarp jų – Aitana, Abigailė, Aglaja, Asmina, Arentas, Anupras, Chidera, Evana, Egeita, Eirilė, Eridanas, Fortūna, Filipas, Hugas, Hektoras, Haidas, Irūnas, Izaokas, Junas, Jordanas, Jovaras, Laimintė, Liza, Leonidas, Melija, Matilda, Magnus, Natas, Rajanas, Selma, Tesa, Travis, Tauridas.

Tarp rečiausiųjų išskirti ir keli vardai, kurie dar neseniai buvo gana populiarūs ir nieko nestebino: Antanina, Elzė, Gustas, Gvidas, Juozapas, Juozas, Jurgis, Kazimieras, Meilė, Salomėja, Smiltė.

Santuokų mažėja

Vienas džiugiausių įvykių – naujų šeimų sukūrimas. Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja V. Melenienė atskleidžia, kad sudaromų santuokų taip pat mažėja: 2023 m. žiedus sumainė 584 poros, užpernai – 659.

Tik 27 santuokos ceremonijos vyko sutuoktinių pasirinktose reprezentacinėse vietose. Pasak V. Melenienės, populiariausia vieta santuokos ceremonijai 2023-iaisiais buvo Chaimo Frenkelio vila ir jos parkas – ten susituokė dešimt porų. Devynios poros žiedus sumainė Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sode.

Populiarumu šiek tiek nusileidžia restorano „Žvejų užeiga“ ežero pakrantė, Venclauskių namai, restoranas „Dramaturgas“, „Eko zuikučiai“, įsikūrę Rėkyvos mikrorajone.

Tuokiasi ir ukrainiečiai

Civilinės metrikacijos skyriaus atstovė pastebi, kad, vykstant karui Ukrainoje ir Lietuvoje padaugėjus migrantų iš šios šalies, Šiauliuose užregistruota ir ukrainiečių santuokų: 17 porų, kai abu jaunavedžiai buvo Ukrainos piliečiai, dvi poros, kur vyras – ukrainietis, ir viena pora, kai moteris – ukrainietė.

Gerokai rečiau šiauliečiai tuokiasi su kitų šalių piliečiais. 2023-iaisiais Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje registruotos santuokos, kai vienas iš poros Lietuvos pilietis, su Lenkijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Brazilijos, Ispanijos, Vokietjos, Rumunijos, Šveicarijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Portugalijos, Azerbaidžano, Rusijos, Bulgarijos, Estijos, Norvegijos, Tadžikistano, Italijos, Kinijos, Ugandos, Baltarusijos, Filipinų, Indonezijos piliečiais.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja V. Melenienė pasakoja, kad, tuokiantis užsienio šalių piliečiams, visos santuokos registravimo procedūros ir ceremonijos vyksta pagal Lietuvos Respublikos įstatymus ir papročius bei tik lietuvių kalba.

Tuokiantis užsieniečiui, dalyvauja vertėjas. Kitų šalių piliečiai, registruodami santuoką Lietuvoje, priima esamą tvarką ir papročius. Tiesa, besituokiantieji iš tolimų šalių, taip pat kai kurie ukrainiečiai įsijungia vaizdo kameras ir tiesiogiai transliuoja ceremoniją savo artimiesiems iš gimtosios šalies, kurie negali dalyvauti pačioje ceremonijoje.

Liūdnoji statistika

Šiauliečiai pernai ne tik šventė bendro gyvenimo pradžią, bet ir skyrėsi. Galima šiek tiek pasidžiaugti, kad nutraukiamų santuokų taip pat mažėja: 2022-aisiais jų registruota 362. pernai – 310.

Civilinės metrikacijos skyrius fiksuoja ir kitą ne tokią džiugią statistiką – amžinybėn iškeliavusius asmenis. Šiauliuose 2023 m. užregistruoti 1 282 mirusieji, 2022-aisiais – 1 466. Taigi, Šiaulių mieste mirusiųjų taip pat registruojama mažiau. Tiesa, tam gali turėti įtakos ir suvaldyta koronaviruso pandemija.