REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2023 m. Vasario 27 d. 10:35

2023-ieji Europos įgūdžių metai – galimybės jaunimui

Šiauliai

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.lt


260188

Neseniai naujoje vietoje Šiaulių valstybinėje kolegijoje – įsikūręs EUROPE DIRECT tinklo Šiaulių centras pakvietė susipažinti ir paragino paslaugomis naudotis jaunimą, kolegijos bendruomenę.

Ta proga atviros paskaitos lektoriais buvo pakviesti svečiai iš Europos Komisijos Lietuvoje atstovybės. Svečiai iš sostinės prisistatė, kokios yra Europos Komisijos galios ir ką jos atstovybė veikia Lietuvoje bei gali pasiūlyti gyventojams.

„Mes esame Europos akys, ausys ir balsas Lietuvoje. Tačiau tuo pačiu mes perduodame ir nuotaikas Lietuvoje. Jau metai, kai mes labai prisidedame prie to, kad tas suvokimas, kaip ir kodėl mes palaikome Ukrainą, būtų perduotas Europai. Šioje krizėje kiekvienas iš mūsų, lietuvių, pajutome kaip gera būti ne vieniems: gera būti Europos Sąjungoje, gera būti NATO, kad mūsų valstybes sieja įsipareigojimai ir mes galime rasti vieningą požiūrį“, – Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

Pasak jo, jei kada kyla abejonių, ar mes prieš 20 metų teisingai pasirinkome europinę kryptį, užtenka pažiūrėti į džiugius skaičius: BVP išaugo nuo 60 iki 90 procentų, 4 kartus išaugo mūsų eksportas, 4 kartus padidėjo mūsų atlyginimas ir 2 kartus sumažėjo nusikalstamumas.

Per EK mūsų šalį pasiekia ir įvairių programų finansavimas, ne tik infrastruktūrai, bet ir progresyviųjų, žaliųjų, švietimo. Vien per Erasmus programą savo įgūdžius ir žinias iš viso yra patobulinę apie 200 tūkstančių lietuvių.

Dabar dar didesnis dėmesys ir finansavimas skiriamas tam, kad žmonės įgytų reikalingų kvalifikacijų. 2023 m. yra paskelbti Europos įgūdžių metais.

Pasak Komisijos atstovybės Lietuvoje Komunikacijos atstovės Anetos Stankevičienės, problema senstančioje Europoje ta, kad beveik 40 procentų darbdavių negali rasti darbuotojų, ne todėl kad trūktų žmonių, o todėl, kad esamų bedarbių kvalifikacija netinka, o daugelis suaugusiųjų, kartą įgiję profesiją, nebelinkę toliau mokytis. Todėl ji ragina jaunimą išnaudoti savo galimybes, tapti paklausiais ir sėkmingai įsilieti į darbo rinką.

Vis daugiau Europe Direct centrų persikelia į tas vietas, kur yra daugiau jaunimo: tai mokymo įstaigos arba bibliotekos.

„Nudžiugino ir maloniai nustebino aplinka Šiaulių valstybinėje kolegijoje: gera lokacija, atnaujinta infrastruktūra, tiek daug šviesių žingeidžių veidų. Manau, kad tai puiki vieta centrui veikti ir manau matysime ne vieną renginį Šiauliuose, susijusį su ES, pristatantį naujausias iniciatyvas ne tik jaunimui, bet ir platesniam šiauliečių ratui“ – centro įkurtuvėmis pasidžiaugė svečias M. Vaščega.

Pasak Europe Direct centro Šiauliuose vadovės Ritos Vilkaitės, nors jie kolegijos patalpose tik nuo sausio 1 d., bet jau buvo suorganizuota keletas bendrų veiklų bei renginių.

Beje, šiame renginyje įteikta ir vardinė Šiaulių miesto garbės piliečio Kazimiero Šavinio vardo premija, kurią teikia Šiaulių UNESCO klubas gabiausiam ir perspektyviausiam Šiaulių valstybinės kolegijos inžinerinės krypties studijų studentui. Šiemet ji teko antro kurso statybos programos studentei Viktorijai Valaitytei.

Reklama


Foto galerija:

euro 7.JPG
euro 8.JPG
euro 9.JPG
euro 12.JPG
euro 17.JPG
euro 22.JPG
euro 23.JPG



REDAKCIJA REKOMENDUOJA