PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2020 m. Sausio 9 d. 08:25

2019 metų demografinė situacija Šiaulių rajone

Šiauliai

Zigmas Ripinskis

Reporteris OdetaŠaltinis: Etaplius.lt


112805

Prasidėjo 2020-ieji metai. Apie Šiaulių rajono demografinę situaciją visą informaciją renka Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyrius. Šio skyriaus vedėja Diana Greičė mielai sutiko pasidalinti mintimis apie prėjusius 2019-uosius metus.

Pasak vedėjos, 2019 metais Šiaulių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriuje buvo užregistruotas 391 vaikų gimimas, dar 90 vaikučiai gimė užsienyje.

Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriuje užregistruotos 293 santuokos, iš jų 110 užregistruota bažnyčiose nustatyta tvarka ir 21 santuoka buvo įregistruota užsienyje. Tuo tarpu užregistruotos 132 ištuokos, iš kurių 5 užsienyje.

Vedėją Dianą Greičę liūdina tas faktas, kad 2019 metais užregistruotos 584 mirtys, 11 Lietuvos piliečių mirė užsienyje.

Galima pasidžiaugti, kad nebemažėja gimimų skaičius. Gimė 196 berniukai ir 195 mergaitės.

Populiariausi berniukų vardai išlieka – Kajus, Nojus, Gabrielius, o mergaičių – Lėja, Gabija, Luknė...

„Tačiau buvo ir tokių tėvelių, kurie uždėjo ir neįprastus vardus – Raganas, Deilas, Gordėja, Mira, Kloja...,“ – kalbėjo vedėja Diana Greičė.

Sudėtinga situacija su vardais nelietuviškomis raidėmis

„Mes turėjome keletą tokių atvejų. Jei vienas iš tėvų yra užsienio pilietis, tai įregistruojant vardą išimtis galima, jei nėra tokių raidžių, kaip W, Q,“ – pažymėjo Diana Greičė ir patikslino, jog norint uždėti vardą su tokiomis raidėmis, jau reikia kreiptis į teismą.

Vis daugėja porų, kurios nori savo šventę įregistruoti būtent jų pasirinktoje vietoje.

„Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus nustatyta tvarka mes galime važiuoti praktiškai visur, kur nori jaunavedžiai, tačiau tik Šiaulių rajono ribose,“ – kalbėjo vedėja Diana Greičė ir pridūrė, jog dažnai jaunos poros savo santuokas įregistruoja kavinėse, kaimo sodybose, tačiau buvo ir tokių atvejų, kai norima susituokti miške...

Nuo 2020 metų ES piliečiams tvarkant dokumentus nebereikia gauti apostilių (Apostilė – konsulinė pažyma, kuria oficialiai patvirtinamas parašo tikrumas, dokumentą pasirašiusiojo asmens pareigos ir, kai reikia, dokumente esančio antspaudo arba ženklo tapatumas). Tai palengvina žmonėms biurokratinį procesą ir viskas vyksta trumpiau ir pigiau.

Taip pat nuo 2020 metų įvesta dar viena naujovė, kurą labai gerai vertina interesantai. Už paslaugas jau galima vietoje susimokėti banko kortele, žmonėms nebereikia ieškoti „Perlo“ terminalų ar mokėti banko pavedimų. Už tai vedėja Diana Greičė, žmonių vardu, dėkinga Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktoriui Gipoldui Karkleliui suteikusiam tokią galimybę.

Dar viena naujovė yra tai, kad besituokiantys su užsienio piliečiais asmenys, turi žinoti, jog užsienio piliečiai turi įrodyti, kad jie turi teisėtą būvimą Lietuvoje.

Daugėja emigrantų, kurie vaikų gimimus grįžta įregistruoti Lietuvoje.

„Mes įregistruojame vaiko gimimą ir suteikiame Lietuvos Respublikos pilietybę, o jei tos šalies, kurioje gyvena jo tėveliai, įstatymai leidžia turėti dvigubą pilietybę, tai tas vaikas turės dvi pilietybes, o kai sulauks 18 metų, jis galės pasirinkti, kurią pilietybę jis norės turėti,“ – kalbėjo Diana Greičė.

Šiaulių rajono administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus vedėja Diana Greičė tikisi, kad Šiaulių rajono gyventojams 2020 metai bus laimingi ir sėkmingi, kad didės gimimų skaičius ir gausės rajono gyventojų gretos.