REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2019 m. Sausio 2 d. 08:46

2018-ųjų rajono įvykiai

Panevėžys

Redakcijos archyvo nuotr.

Gimtasis RokiškisŠaltinis: Etaplius.lt


66313

Pokyčiai

teismo-rumai-681x454.jpg

2018 m. šalies apylinkės teismas pradėjo pokyčiais. Nuo šių metų jis tapo Teismo rūmais, struktūroje nebeliko teismo pirmininko pareigybės. Rokiškio rajono apylinkės teismas, kaip ir kiti apylinkių teismai, nebeteko juridinio statuso. Prie Panevėžio apylinkės teismo prijungti Panevėžio regiono rajonų teismai pavadinti Panevėžio apylinkės teismo Biržų, Pasvalio, Kupiškio, Rokiškio teismo rūmai.

Vadovas

aldona-skvarnavicius-pristatymas-681x631.jpg

Po valstybinių miškų reformos buvusios Rokiškio ir Kupiškio miškų urėdijos tapo vienu dariniu – VĮ Valstybinių miškų urėdijos Rokiškio regioniniu padaliniu. Jo vadovu paskirtas buvęs Rokiškio miškų urėdijos vyriausiasis inžinierius Kęstutis Skvarnavičius.

Metų byla

tymukas-1-654x681.jpg

Lapkrityje Rokiškio teismo rūmai baigė nagrinėti didelio atgarsio šalyje sulaukusią baudžiamąją bylą dėl tragiškos avarijos, kurioje žuvo moteris bei buvo sužalotas jos sūnus. 2017 m. lapkrityje kelyje Rokiškis–Maineivos–Naujasodė avariją sukėlė automobilį „Seat“ vairavęs girtas Kamajų A. Strazdo gimnazijos direktorius Augutis Tymukas, kartu su juo važiavo girtas Jūžintų Juozo Otto Širvydo pagrindinės mokyklos direktorius Eimutis Mališauskas. Jie iš avarijos vietos pasišalino. Abu direktoriai po įvykio neteko pareigų. Avarijos kaltininkui teismas skyrė 4 metų 6 mėnesių nelaisvės bausmę, jos vykdymą atidedant 3 metams. A. Tymukas žuvusiosios šeimai atlygino 30 tūkst. eurų turinę ir neturtinę žalą, keturiems ieškinius pateikusiems nukentėjusiesiems priteistos neturtinės žalos sumos ir bylinėjimosi išlaidos.

Nestabilumas

img-2231-681x454.jpg

Nuo metų pradžios iki balandžio vidurio rajono valdyme vyravo sumaištis. Po interpeliacijų pareigų netekus vicemerui Egidijui Vilimui ir savivaldybės administracijos direktoriui Valerijui Rancevui, derybos dėl kandidatų į šias pareigas užstrigo ir rajonui realiai grėsė tiesioginis valdymas. Per daugiau nei tris mėnesius konfliktą pavyko užglaistyti ir rasti bendrus vardiklius. Vicemeru nuo gegužės pradėjo dirbti socialdemokratas Stanislovas Dambrauskas, direktore – nepartinė Nataša Aleksiejeva.

Karjera

kondratenkiene-681x508.jpg

Buvusios savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Danguolės Kondratenkienės siekis tapti Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) direktore sukėlė pagrįstų abejonių. Birželyje vykusį PASPC direktoriaus konkursą D. Kondratenkienė laimėjo, bet jis buvo apskųstas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai dėl galimų D. Kondratenkienės viešųjų ir privačių interesų derinimo pažeidimų. Komisija nustatė, kad D. Kondratenkienė interesus supainiojo, metus ji negalės būti finansiškai skatinama bei siekti aukštesnių pareigų valstybės tarnyboje.

Kultūros vertybė parduota

namas-su-boksteliais.jpg

Stilingiausias Nepriklausomybės aikštės pastatas, nuo seno populiariai vadinamas „namu su bokšteliais“, parduotas aukcione gegužę. Istorinis objektas sudomino vieną rokiškėną. Vienintelis pretendentas jį ir įsigijo už aukciono pasiūlytą pradinę kainą – kiek daugiau nei 55 tūkst. eurų. Šį pastatą, miestui pastatytą bene turtingiausių Rokiškio žydų brolių Zametų, savivaldybė nesėkmingai bandė parduoti keletą kartų. Prieš kelis mėnesius savivaldybės skelbtame pakartotiniame aukcione už vieną gražiausių, bet per daug metų nugyventų aikštės pastatų prašyta 61 tūkst. 280 eurų. Tikėtasi, kad įspūdingos architektūros ir istorijos objektas sulauks ne vieno pretendento ir kaina išaugs. Taip neįvyko – pastatas tada nesulaukė nė vieno pirklio.

Protestavo Briuselyje

0-2-681x454.jpg

Rokiškio ūkininkai prisijungė prie Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) surengtų dviejų tarptautinių protesto akcijų Briuselyje. Spalio 18 d. ir gruodžio 13 d. vykusiomis akcijomis siekta į Europos Vadovų Tarybos susitikimą susirinkusiems politikams priminti, kad dera tesėti duotus pažadus – suvienodinti paramą visų ES šalių ūkininkams. Šiuo metu tiesioginių išmokų (TI) ES vidurkis yra 266 Eur/ha, o Lietuvoje šiemet jis tesiekė 166 Eur/ha. Pagal projektą, 2027–aisiais siektų 204 Eur/ha, arba 79 proc. ES vidurkio.

Papildomas pusė milijono melioracijai tvarkyti

Nuo praėjusių metų liūčių stipriai nukentėjusiam Rokiškio rajonui iš Lietuvos melioracijos sistemai tvarkyti kasmet skiriamų 11 mln. eurų atseikėta ne tik 285 tūkst. eurų, bet ir 500 tūkst. eurų papildomai iš Solidarumo fondo.

Siautėjo stichinė sausra

img-9427-681x454.jpg

Birželio mėnesį stichinė sausra buvo apėmusi šešis Lietuvos rajonus, o sausringas laikotarpis, kaip pavojingas meteorologinis reiškinys, buvo pasiektas Rokiškio ir dar 26-iose savivaldybėse. Vyriausybė liepos 4 d. paskelbė ekstremalią situaciją visoje šalyje. Dėl sausros keliamo gaisrų pavojaus uždrausta lankytis Rokiškio rajono miškuose. Tuo metu fiksuotas ketvirtos klasės miškų gaisringumas.

Rinkti pažangiausi ūkiai

img-2155-2-681x475.jpg

Rokiškio rajone organizuotas pažangiausių metų ūkių penktasis konkursas. Organizatoriai aplankė 26 rajono ūkius ir kiekvieną apdovanojo įvairiomis nominacijomis. Metų ūkiu tapo Tomo ir Dangiros Davainių augalininkystės ūkis iš Legiškio kaimo (Panemunėlio sen.). Jiems atiteko ir pirmoji vieta tarp didesnių nei 100 ha ūkių. Geriausiais jaunaisiais ūkininkais paskelbti Martynas ir Vesta Kurkliečiai iš Panemunėlio gelež. stoties. Geriausio ekologinio ūkio nominacija apdovanotas Tomo ir Žydrės Didžiulių iš Vilių kaimo (Panemunėlio sen.) ūkis. Pirmoji vieta tarp ūkių iki 100 ha atiteko Dainiui ir Linai Zizams iš Jutkių kaimo (Juodupės sen.).

Gražiausios sodybos

img-2790-2-2-681x412.jpg

Išrinkti ir apdovanoti kas antrus metus organizuojamo konkurso „Gražiausia sodyba 2018“ nugalėtojai. Pagrindinės trys nominacijos įteiktos Nijolei ir Vytautui Gasiūnams (Rokiškis), Virginijai ir Virgilijui Konstanblackams (Suvainiškis), Janinai ir Vidmantui Sirvydžiams (Jūžintai).

Nauji greitosios pagalbos automobiliai

Birželio pabaigoje Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (PASPC) sulaukė dviejų moderniausios komplektacijos greitosios pagalbos automobilių. Jie skirti pacientams vežti iš mažesnių gydymo įstaigų į apskričių centrus ar universitetines ligonines. Automobilių perdavimo ceremonijoje dalyvavo ilgametė PASPC vadovė Zita Kapušinskienė. Tai vieni iš paskutiniųjų, jos, kaip PASPC vadovės, darbo akcentų – nuo liepos Z. Kapušinskienė iš pareigų pasitraukė savo noru.

Rajonui – gripo epidemijos grėsmė

Metų pradžioje Rokiškio rajonas vos išvengė gripo epidemijos. Susirgimai ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir gripu piką pasiekė ketvirtąją ir penktąją metų savaitę. Ketvirtąją savaitę fiksuota 170,49 susirgimo 10 tūkst. gyventojų (gripu sirgo 48 žmonės). Penktąją savaitę – atitinkamai 183,08 (99). Vėliau susirgimų ėmė mažėti, antraip būtų tekę atšaukti tradicinį kasmetinį profesionaliųjų teatrų festivalį „Vaidiname žemdirbiams“. Karantiną buvo paskelbusios rajono švietimo įstaigos.

Medikų mitingai sisteminėms problemoms išsakyti

Lietuvos medikų surengtų poroje mitingų dalyvavo ir Rokiškio rajono gydytojai. Mitingais siekta atkreipti dėmesį ne tik į neteisingai mažus medicinos specialistų atlyginimus, bet ir apskritai į sveikatos apsaugos sistemos problemas, kurios nesprendžiamos kasmet didins jaunųjų medikų emigraciją. Ne be reikalo į pirmąjį mitingą sausio 4-ąją susirinkę šimtai jaunųjų medikų ir juos palaikančių žmonių nešėsi lagaminus – kaip emigracijos simbolį.

Rokiškis pagarsėjo kaip „Naujieji Vasiukai“

Rugsėjo pabaigoje Lietuvą apskriejo neįtikėtina žinia, plačiai išgarsinusi Rokiškį. Tik, deja, Rokiškiui naudos tai neatnešė – atvirkščiai, su užlipdyta „Naujųjų Vasiukų“ etikete tapome pajuokos objektu.

O žinia buvo tokia, kad Indijos bendrovės Lietuvoje sumanė statyti skardinių bei tekstilės gamyklas ir į jas investuoti beveik 200 mln. eurų, sukurti daugiau kaip pusantro tūkstančio darbo vietų. Esą „SVP Global Ventures“ į tekstilės gamyklą ketina investuoti 97 mln. eurų ir joje įdarbinti 1,5 tūkst. darbuotojų, o 95 mln. eurų vertės skardinių gamyklą planuojanti statyti „Elegant Industries“ sukurs apie 200 naujų darbo vietų. Abi gamyklas ketinama statyti ne kur kitur, o Rokiškyje. Dėl to Indijos bendrovės ir Rokiškio meras Antanas Vagonis pasirašė ketinimų protokolą ir nepasikuklino to nieko nereiškiančio žingsnio plačiausiai paviešinti. Deja, Rokiškio verslininkų ir gyventojų nuogąstavimai, kad iš didelio debesies lietaus nebus, kad tai tėra mero rinkiminis triukas, išsipildė su kaupu.

Permainos Rokiškio verslo klube

img-2252-681x511.jpg

Rokiškio verslo klubas kovo mėnesį išrinko naują prezidentą. Kaip ir buvo manyta, juo tapo Irmantas Tarvydis. Naujasis prezidentas išrinktas vienai kadencijai, kuri trunka dvejus metus. UAB „Ivabaltė“ generalinis direktorius I. Tarvydis klubo prezidento pareigas buvo perėmęs laikinai nuo šių metų pradžios, kai iš jų, nesulaukęs kadencijos pabaigos, atsistatydino AB „Rokiškio sūris“ direktorius Dalius Trumpa. Nuo sausio mėnesio paskirtas AB „Rokiškio sūris“ direktoriumi, D. Trumpa teigė nebesuderinantis didelio darbo krūvio su atsakingomis Rokiškio verslo klubo prezidento pareigomis.

Dar vienerios pareigos

Atsistatydinus Rokiškio miesto vietos veiklos grupės (MVVG) pirmininkui Stasiui Mekšėnui ir jo pavyzdžiu pasekus MVVG valdybos pirmininkui Audriui Dagiui, užbaigti veiklos kadencijai nauju grupės pirmininku išrinktas Rokiškio verslo klubo prezidentas, UAB „Ivabaltė“ vadovas Irmantas Tarvydis.

Atidarytas sūrių nokinimo kamerų pastatas

img-1166-3-681x554.jpg

Rugsėjo mėnesį duris atvėrė bendrovės „Rokiškio sūris“ ilgo nokinimo sūrių kamerų pastatas. Įspūdingame 6 000 kv. m ploto pastate galėtų tilpti 14 krepšinio aikštelių arba 23 Rokiškio baseinai. Čia gali nokti 6 000 t sūrio, o kai kurių jo rūšių – ir 8 000 t. Nuo šiol sūrio nokinimo pajėgumai padidėja dvigubai – bendrovė pajėgi vienu metu nokinti 12 000 t ir daugiau produkcijos.

Nauja kavinė

„Henretos“ kavinukę atidarė daugiau kaip dvidešimtį metų įvairiose Kauno, Vilniaus ir Rokiškio kavinėse virėja dirbusi Henreta Pupkuvienė. Henretos kavinukė – šeimos verslas.

Nauja parduotuvė žuvies mėgėjams

Žuvies parduotuvę atidarė mūsų kaimynai – verslininkai iš Zarasų rajono, Vasaknų kaimo. Čia galima įsigyti šviežios žuvies iš „Vasaknų“ tvenkinių, Lietuvos ežerų. Taip pat čia prekiaujama žuvies gaminiais, rūkyta žuvimi.

Startas

img-9797-1-681x454.jpg

Gruodžio pradžioje Rokiškį sudrebino ne tik jau tradiciniu tapęs Kalėdų rezidencijos atidarymas, bet kartu ir mūsų miesto, kaip kultūros sostinės, startas. Tai progai specialiai sukurtas Liongino Šepkos šedevrų perkėlimas ant Rokiškio dvaro sienų buvo ne tik brangus. Šventės įspūdis buvo pribloškiantis – Rokiškyje to nebuvome matę.

Širdys

img-3414-681x454.jpg

Režisierius Justinas Krisiūnas lapkričio mėnesį pristatė naujausią savo filmą „Širdys“. Filmą, į kurį ir pats „sudėjo visą savo širdį“. Žiūrovai tai įvertino.

Principai

img-2254-681x454.jpg

Nors kiti metai Rokiškio kultūrai – išskirtiniai dėl Lietuvos kultūros sostinės titulo, savivaldybė pademonstravo principus ir liepos mėnesį atleido rajono savivaldybės Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėją Petrą Blaževičių, sulaukusį 65-erių. Nepaisant to, kad jis Rokiškio kultūrai atidavė ne vieną dešimtmetį. Jam išėjus nebeliko ir paties skyriaus – lapkritį kultūra Rokiškyje buvo sujungta su švietimu ir liko vienas Švietimo, kultūros ir sporto skyrius.

„Šepkiška“

img-09920-2-681x454.jpg

Daug ginčų šiemet sukėlė „šepkiška“ Rokiškio eglė. Iki šiol nė viena nebuvo taip plačiai aptarinėjama Lietuvos mastu. Vieni piktinosi, kokia tai „malkų krūva“, kiti atvirkščiai – gyrė Rokiškį už originalų sumanymą, modernumą, „ėjimą prieš srovę“. Ginčai pritilo po eglės įžiebimo, kai medis „įgavo“ spalvas.

Pramogos

img-0161-681x454.jpg

Spalio 19 d. atidarytas Rokiškio baseinas, kurio užuomazgos siekia 2004 m. Tai – didžiausias rajono kelių dešimtmečių viešosios paskirties statybų objektas, tapsiantis ne tik gyventojų traukos centru, bet ir svariai prisidėsiantis prie Rokiškio teigiamo įvaizdžio.

Stipriausia Europoje

29497993-604531336567282-1177527568845209797-n.jpg

Europos klasikinės jėgos trikovės taurės varžybose Baltarusijoje lietuviai susirinko nemažai medalių. Kraštietė Milda Brūverė svorio kategorijoje iki 57 kg neturėjo lygių – ji laimėjo visus įmanomus aukso medalius.

Europos bronza

20180415-155603-681x511.jpg

Balandžio 12–16 d. Prahoje (Čekija) praūžė Europos sambo jaunių ir jaunimo čempionatas. Jame mūsų šalies garbei atstovavo trenerės Gitos Čečienės auklėtinės. Jaunimo grupėje Gitana Kasparavičiūtė (svorio kategorija iki 44 kg) užėmė trečiąją vietą. Jaunių grupėje Vaiga Čečytė (iki 60 kg) džiaugėsi trečiąja vieta.

Metų titulas

2018-m-lietuvos-lengvosios-atletikos-apdovanojimai-5bfad790cc485-681x453.jpg

Europos lengvosios atletikos čempionate Berlyne rokiškėnė ieties metikė Liveta Jasiūnaitė pasidabino bronza. 24-erių lengvaatletė ketvirtuoju metimu prasibrovė tarp trijų Europos geriausiųjų – 61,59 m. Rokiškėnė atrankos varžybose pakartojo asmeninį rekordą, pasiekė trečią geriausią rezultatą (61,61 m). Lapkritį L. Jasiūnaitei atiteko geriausio metų lengvaatlečio titulas.

Sidabras

41027659-1849524818494335-3237080743205142528-n-681x636.jpg

Rokiškėnas Nojus Konstantinas Čypas Pietų Afrikos Respublikoje vykusiame pasaulio jaunių ir jaunimo jėgos trikovės čempionate iškovojo sidabro medalį. Svorio kategorijoje iki 74 kg atletas išspaudė 140 kg štangą. Pritūpimo rungtyje (215 kg) rokiškėnas iškovojo atskirą sidabro medalį. Sėkmingiausias sportininkui buvo štangos atkėlimo veiksmas (260 kg) – laimėtas atskiras aukso medalis.

Lapkritį Kauno „Žalgirio“ arenoje startavo pirmą kartą Lietuvoje organizuotas Europos jėgos trikovės čempionatas. N. K. Čypas pagerino pasaulio rekordą – sportininkas „mirties traukos“ rungtyje išrovė 261 kg štangą.

Auksas

desktop-2-681x423.jpg

Spalio 9 d. Liuksemburge vykusiame Europos štangos spaudimo čempionate Rokiškio sporto klubo „Grizlis“ atletė Ženeta Skavičienė iškovojo aukso medalį. Rokiškėnė atletė 84+ kg moterų kategorijoje, veteranų grupėje, išspaudė 145 kg štangą.

Bronza

20181014-171917-681x511.jpg

Pasaulio jaunių ir jaunimo sambo čempionatas Gruzijoje itin sėkmingai susiklostė Rokiškio kūno kultūros ir sporto centro auklėtinei Vaigai Čečytei. Sportininkė pasipuošė trečiosios vietos – bronzos – medaliu. V. Čečytė rungėsi svorio kategorijoje iki 60 kg.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA