REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2017 m. Lapkričio 22 d. 16:56

Pirmajai profesionaliai muzikos mokyklai – 145-eri metai

Telšiai

Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt


21068

Lietuvių muzikos kultūra pagrįstai didžiuojasi Rietavo muzikine praeitimi. Tik šimtmečiui prabėgus gebame tinkamai įvertinti šio išskirtinio muzikos kultūros reiškinio svarbą. Rietavo muzikos centras buvo vienas ryškiausių Lietuvos dvarų muzikos kultūros pavyzdžių, jis tęsė ilgaamžes Lietuvos didikų muzikos puoselėjimo tradicijas, ypatingu profesionalumu puošė XIX a. pabaigos dvarų muzikos panoramą, turėjo tiesioginės įtakos vėlesnei profesionaliosios muzikos sąjūdžio plėtotei. Ryškiausiai visuomenine prasme Rietavo muzikinis gyvenimas suklestėjo dvare šeimininkaujant Bogdanui Oginskiui – 1872 metais Rietave jis įsteigė muzikos mokyklą.


Foto galerija:

meno-mokyklai-145-1-15316.jpg
meno-mokyklai-145-3-15318.jpg
meno-mokyklai-145-4-15319.jpg
meno-mokyklai-145-5-15320.jpg
meno-mokyklai-145-6-15321.jpg
meno-mokyklai-145-7-15322.jpg
meno-mokyklai-145-8-15323.jpg
meno-mokyklai-145-9-15324.jpg
meno-mokyklai-145-10-15325.jpg
meno-mokyklai-145-11-15326.jpg
meno-mokyklai-145-12-15327.jpg

Penktadienio popietę paminėtas Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio meno mokyklos 145 metų jubiliejus. Pirmoji šventės dalis kvietė susipažinti su fotografijų ir tekstų paroda, atskleidžiančia svarbius mokyklos gyvavimo etapus, gražias akimirkas, po konkursų, festivalių įamžintas mokinių ir mokytojų šypsenas. Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje su mokyklos istorija supažindino mokytoja Violeta Sragauskienė ir muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas.

Vėliau rietaviškius ir miesto svečius Rietavo kultūros centre pasitiko mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras. Šventinį koncertą dovanojo buvę ir esami mokyklos auklėtiniai ir mokytojai. Nuostabią koncertinę programą dovanojo trombonininkas Rimantas Jagminas, pianistė Vitalija Šniaukaitė, trimitininkas Jonas Katauskas, buvusi mokyklos direktorė Rita Urniežienė ir senosios muzikos ansamblis, mokytojai Raimonda ir Nerijus Jasinskai. Gražiai skambėjo ir jaunųjų atlikėjų – jaunių choro, pianistės Audros Vizgirdaitės, vokalinio ansamblio, instrumentinio trio, kanklių ir gitarų ansamblio, smuikininkų ansamblio ir solistės Eglės Bertauskaitės, akordeonininkų ansamblio ir absolventų – Viliaus Ruginio, Tado Simonavičiaus, Antano Liekio, Tado Andriuškos, Dariaus Stančiuko, Vytauto Kažukausko atlikti kūriniai.

Sveikinimo žodžiai, tarti mokyklos kolektyvui ir visai bendruomenei, buvo kupini nuoširdumo ir paskatos toliau judėti į priekį. Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis padėkos raštus įteikė 30 metų ir ilgiau dirbantiems meno mokyklos darbuotojams A. Krėpštai, V. Sragauskienei, J. Barsteigai ir L. Uselienei. Kolektyvą sveikino Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis, Jonas Varkalys, Andriejus Stančikas, Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Lidija Rėkašienė ir skyriaus specialistės Jolanta Bertauskienė ir Jolanta Grevienė, švietimo ir kultūros įstaigų vadovai, meno mokyklos tarybos pirmininkas Egidijus Gricius, Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos direktorė Rita Urniežienė, Telšių muzikos mokyklos direktorius Antanas Kontautas. Visuose tą dieną skambėjusiuose sveikinimuose ir padėkos žodžiuose tryško džiaugsmas dėl mokyklos gyvavimo ir jos indėlio į Lietuvos muzikos istoriją.

Koncertinę programą vainikavo Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras, vadovaujamas Pranciškaus Memėno.

Rietavo savivaldybės informacija

Aloyzo Stonkaus nuotraukos​



REDAKCIJA REKOMENDUOJA