PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2023 m. Vasario 12 d. 20:39

1800 metų Gaziantepo pilį sugriovė žemės drebėjimas

Pasaulis

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


258774

Pirmadienį Turkiją ir Siriją sukrėtęs niokojantis žemės drebėjimas padarė katastrofišką žalą Gaziantepo piliai – istorinei romėnų laikų piliai Turkijos pietryčių Anatolijos regione. Tai buvo turistų pamėgtas traukos centras.

Nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje iš įvykio vietos matyti, kad didelė dalis jos senovinių akmeninių sienų nukrito nuo kalvos. Pasak Turkijos valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“, dėl žemės drebėjimų taip pat buvo sugriauti kai kurie bastionai rytinėje, pietinėje ir pietrytinėje pilies dalyse.

Geležiniai turėklai aplink pilį buvo išbarstyti ant aplinkinių šaligatvių. Taip pat sugriuvo šalia pilies esanti atraminė siena. Kai kuriuose bastionuose pastebėti dideli įtrūkimai.

Gaziantepo pilis buvo laikoma viena geriausiai išsilaikiusių pilių Turkijoje. Ji buvo pastatyta II ir III a., kai Romos imperija valdė Anatoliją, dabartinę Turkiją.

Ant kalvos pačioje Gaziantepo miesto širdyje esanti pilis buvo netaisyklingos apskritimo formos, maždaug 100 metrų skersmens, turinti 12 bokštų ir 36 bastionus.

Struktūra buvo išplėsta ir atnaujinta, t. y. tokia, kokia buvo iki žemės drebėjimo, valdant Bizantijos imperatoriui Justinianui I VI amžiuje. 1557 m. Osmanų imperijos laikais joje taip pat buvo atlikti tolesni statybos darbai.

Parengta pagal Unian.net