PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Liepos 7 d. 19:46

15 metų veikiantis Makalius prisiminė tamsiausius laikus: mes buvome du kaltinamieji

Lietuva

Rimvydas Širvinskas-Makalius / Asmeninis albumas

Gabrielė AputytėŠaltinis: ALFA


308207

Vasarai beveik įpusėjus lietuviai džiaugiasi ne tik gerais orais, bet ir puikiomis galimybėmis keliauti po užsienio šalis ar Lietuvos miestelius, todėl ieško tinkamų kelionių pasiūlymų, kurie padėtų ne tik atsitraukti nuo rutinos, bet ir sutaupyti.

Neseniai sėkmingo verslo 15 metų jubiliejų atšventė garsus keliautojas, verslininkas ir kelionių ekspertas Rimvydas Širvinskas, Lietuvoje geriau žinomas savo verslo – „Makaliaus“ – vardu. Pasak vyro, sėkmingai tiek metų klestintis „Makalius“ jam niekuomet nebuvo tik darbas, jis yra jo gyvenimo dalis.

„Jaučiuosi kaip sapne. Tai sapnas daugiausia iš gerosios pusės, bet yra ir košmariškų dalių. Pandemija ir treji metai po jos buvo tikrai siaubingi ir prie išlikimo ribos“, – laidoje „Alfa vasara“ sako R. Širvinskas-Makalius.

Pandemija išgąsdino, tačiau nesunaikino

Pandemijos prisiminimai iki šiol neretam sukelia neigiamų emocijų. Uždaryti oro uostai, miestai, uždrausti susibūrimai ir nuolatos dėvimos kaukės visiems pasaulyje įkurtiems verslams kėlė susirūpinimą ateitimi, kilo klausimas, ar pavyks turimą pajamų šaltinį išlaikyti.

R. Širvinskas-Makalius neslėpė, kad pandemijos laikotarpiu ir jį apnikdavo nemalonios mintys, tačiau greitai suprato, kad jeigu nori, kad jo verslas vėl suklestėtų, jis turi keisti savo požiūrį.

„Visus juodulius sumečiau pandemijai. Tada supratau, kad net ir dėl ne nuo manęs priklausančių aplinkybių „Makaliui“ gali pasidaryti negerai.

Supratau, kad turiu pakeisti požiūrį, pabandyti į tai pažiūrėti ne kaip į milžinišką problemą, kas iš tikrųjų buvo milžiniška problema ir baisus dalykas tuo metu, nes nežinojau ateities, tai padėjo man atsistoti ant kojų“, – teigia verslininkas.

Smukdė ir motyvavo tas pats dalykas

Nors visam verslui Lietuvoje pandeminis laikotarpis kėlė itin daug nemalonumų, o Seimas nusprendė skirti kompensacijas verslams išlaikyti, savo veiklą iki paskutiniųjų išsaugoti bandęs kelionių ekspertas pasakojo, kad buvo žmonių, kurie jam asmeniškai išreiškė nepasitenkinimą dėl skatinimo keliauti.

„Tuo metu aš buvau demonas. Buvau žmogus, kuris siuntė kitus į užsienį, iš kurio jie parveždavo virusą, dėl to mirdavo jų močiutės ar seneliai. Aš ir Orijus Gasanovas. Mes buvome du kaltinamieji.

Žmonės man rašydavo piktas žinutes ir sakydavo, kad daugiau pasaulis nebebus toks, koks buvo, galvok, ką kito veiksi gyvenime: lėktuvai nebeskraidys, žmonės nebekeliaus, visi užsidarys Lietuvoje ir panašiai. Dabar aš iš to galiu pasijuokti, bet tuo metu man tikrai buvo baisu“, – atskleidė kelionių organizatorius.

Nepaisant to, kad R. Širvinskui-Makaliui žmonių išsakomas nepasitenkinimas buvo aršiausia kritika ir sopulys, vis tik palaikymo žinutės jį labiausiai skatino judėti į priekį.

„Mane labiausiai motyvavo žmonių palaikymas. Buvo ir piktų: grąžinkite pinigus kuo greičiau, čia ir dabar, bet buvo ir tokių, kurie sakė, kad irgi nukentėjo, renginius organizavo, kavinėse dirbo“, – sako verslininkas.

Dešimtmetį gyvenimo skyrė verslui

Visiems puikiai suprantama, kad norint sukurti sėkmingą verslą neužtenka jam skirti tik 8 valandų per dieną. Pasak R. Širvinsko-Makaliaus, verslas jam, iki kol perkopė trečią savo gyvenimo dešimtį, buvo visas gyvenimas: skyrė mažai laiko artimiesiems, šeimai ir draugams, tačiau dabar supranta, kad toks požiūris nebuvo visiškai teisingas ir svarbu atrasti balansą.

„Aš pasirinkau tokį kelią, pasirinkau taip, kad apie savo asmeninį gyvenimą aš nekalbėsiu, kartais eteryje pašmėžuoja mano mama, kurią aš išsivežu į keliones, tai vėl susiję su kelionėmis.

Bet kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad turiu laiko skirti sau, savo svajonėms įgyvendinti. Jos nėra susijusios su kelionėmis, labiau savęs, kaip asmenybės, tobulėjimui, savo artimiems žmonėms. Anksčiau aš to nesuprasdavau. Tiesiog anksčiau aš visiškai buvau atsidavęs verslui, 24/7 per dieną ir per savaitę. Dabar mano prioritetai yra kitokie“, – teigia R. Širvinskas-Makalius.

Verslas – daug streso kelianti veikla. Dėl šios priežasties kelionių organizatorius atskleidė, kad lankosi pas psichoterapeutą. Nors prieš gerą dešimtmetį stigmomis apipinta psichoterapija ne vienam asocijavosi tik su psichologines problemas turinčiais žmonėmis, dabar, anot R. Širvinsko-Makaliaus, daug kas yra kitaip.

„Einu į psichoterapiją, kad suprasčiau, kaip žmonės turi džiaugtis gyvenimu, ką man daryti, kad aš atrasčiau džiaugsmą jame. Aš turiu džiaugsmą jame, nesakau, kad man kažkas labai blogai.

Pas mus jau požiūris į tai keičiasi, Amerikoje apskritai niekam nekyla klausimų dalytis savo psichoterapeutų informacija, nes ten įprasta, kad visi juos turi. Tačiau psichoterapija man leidžia suprasti, kaip atrasti džiaugsmą, tuomet visokius savaitgalius ir iššūkius priimu sau, praleidžiu laiką be telefono, einu į mokymus“, – sako R. Širvinskas-Makalius.