PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Mokslas2024 m. Rugpjūčio 15 d. 12:50

1,4 mln. mergaičių Afganistane negali lankyti mokyklos

Pasaulis

Mokykla / Freepik

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


314145

Nuo tada, kai Talibanas prieš trejus metus vėl perėmė valdžią Afganistane, 1,4 mln. mergaičių yra uždrausta lankyti mokyklas. Tai yra 300 000 mergaičių daugiau nei per skaičiavimą 2023 m., pranešė JT švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO).

„Afganistanas šiandien yra vienintelė pasaulio šalis, kurioje vyresnėms nei 12 metų mergaitėms ir moterims neleidžiama siekti išsilavinimo, – sakė UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay. – Tarptautinė bendruomenė ir toliau turi dėti visas pastangas, kad mokyklos ir universitetai vėl būtų besąlygiškai atverti Afganistano mergaitėms ir moterims“.

Anksčiau Talibanas teigė, kad stabdo vyresnių mergaičių švietimą, kol bus sukurtos neįvardytos mokymui reikalingos sąlygos. Vieši atskirų aukšto rango talibų pasisakymai už moterų švietimą prieš kurį laiką teikė vilčių, tačiau iki šiol de facto šia kryptimi nebuvo nieko padaryta.

„Vos per trejus metus de facto institucijos beveik niekais pavertė du nuolatinės pažangos švietimo srityje Afganistane dešimtmečius ir dabar kyla grėsmė visos kartos ateičiai“, – sakoma ataskaitoje.