REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Gegužės 16 d. 14:24

101 metų šiaulietė Zosė: nenoriu, kad man kas padėtų

Šiauliai

V. Lebedžio nuotr.

Vitalis LebedisŠaltinis: Etaplius.LT


301430

Pernai į 100-ąjį gimtadienį atvykusius svečius nustebinusi šiaulietė Zosė Rimeikienė per metus nepasikeitė. Ir vėl sveikintojus pasitinka su šypsena, žvali, tiesi, susitvarkiusi butą, persistumdžiusi baldus, nusivaliusi balkono langus.

Šiaulietė Zosė Rimeikienė mažai pavaldi laikui. Pernai švenčiant 100-metį svečiai nesuprato, kur ta jubiliatė, nesitikėjo, kad garbaus amžiaus senolė gali visus pasitikti prie durų. Prabėgę metai gyvenimo naštos beveik nepridėjo, ilgaamžė vaikšto net nepasiramsčiuodama, susitvarkiusi butą, nusiblizginusi langus. 101-ojo gimtadienio proga Zosę pasveikinti atvykę Šiaulių vicemeras Justinas Švėgžda ir Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Vilma Melenienė jau žinojo apie neeilinį sukaktuvininkės žvalumą, tačiau vis tiek dar buvo nustebinti jos aktyvumo.

Tiesa, praėjusiais metais Z. Rimeikienei teko labiau su gydytojais padraugauti, net ir ligoninėje pagulėti. Ne dėl ligos, bet dėl nenustygimo vietoje, stumdant baldus patyrė nugaros traumą.

„Visas tas spintas perstūmiau į kitą kambario pusę. Man čia nusibodo, aš ten juos nustūmiau. Buvo nuvirtusi viena spinta ant manęs, tai kviečiau pagalbą, atėjo, padėjo, pastatė. Teko ligoninėje pabūti, dar mėnesį namuose sunkiau buvo, paskui viskas susitaisė“, – su šypsena pasakoja Zosė.

Ilgaamžė sako, kad aplink labai daug gerų žmonių, pagalbos iš aplinkinių sulaukė ir praeitą savaitę, kai paslydo valydama balkono langus.

„Langus valiau, viena koja čia, kita – lauke ant balkono palangės. Kaip slydau... Pamatė tokie jaunuoliai, mane atgal įkėlė. Nenoriu, kad man kas padėtų, noriu pati viską pasidaryti. Valgyt pasitaisau, indus susiplaunu, drabužius išsiskalbiu. Į parduotuvę po ligoninės dar nėjau, bet jau žadu pradėti vaikščioti“, – nustebusiems svečiams pasakojo ilgaamžė. Tik dukra Vida mamos pasakojimų klauso ramiai, jau įpratusi prie tokių naujienų.

„Antro tokio žmogaus, Šiauliuose, o gal ir Lietuvoje, tikriausiai nėra. Esate išskirtinė asmenybė. Labai smagu pas Jus lankytis. Jūsų gimtadienį pasižymime, kaip svarbią dieną Šiaulių miestui ir dabar kasmet aplankysime. Būkite sveika, ir kai reikės perstumdyti baldus ar nuvalyti langus, kvieskite mane į pagalbą“, – sakė vicemeras Justinas Švėgžda.

Senolė sako, kas dieną klausanti radijo, televizijos žinias pasižiūrinti. Gavo ir balsavimo rinkimų lapelį, tačiau dėl balsavimo namuose nesikreipė.

„Pagalvojau, kad gal jau naujos Prezidento kadencijos nebeišgyvensiu, tai kam man čia bebalsuoti. Neseniai sapnavau dabartinio Prezidento paveikslą nukritusį ant žemės, net nusigandau sapne, sakau, negi jau jo nebeišrinks?“ – pasakojo ponia Zosė.

Sukaktuvininkė dukros paprašo, kad atneštų svečiams kavos, o ant stalo jau paruoštas indas su pačios Zosės keptais žagarėliais. Svečiuose tuo kart lankėsi ir 95-erių sulaukusi kaimynė Bronislava, pasak Zosės, ji dar visai „jauna“.

Prisiminė, kai pati būdama 95-erių dar į Kužius autobusu važiuodavo ir visus giminės kapelius sutvarkydavo. Paklausta apie mėgiamą maistą, senolė sako valganti ir cepelinus, ir lašinius su svogūnais.

„Laisvalaikiu siuvu vis koki drabužį, pasimažinu, jei per didelis. Be reikalo savo siuvimo mašiną taip anksti atidaviau, maniau, kad jau mirsiu. Jei sunkiau siūlą įverti, išeinu į balkoną, kur šviesiau, ar padidinamą stiklą pasiimu. Man svarbu kažką dirbti. Kol dirbu, aš sveika“, – juokiasi senolė.

Zosė pasakojo, kad jos šeimoje augo penki vaikai, dvi seserys ir trys broliai. Visą gyvenimą iki pensijos gyveno Šiaulių rajone, Biručių kaime, vyrui mirus persikėlė į miestą. Sunkiai dirbdama fermoje dar užaugino keturis vaikus. Dabar ji gali pasidžiaugti penkiais anūkais ir devyniais proanūkiais. Zosės dukra Vida gyvena kitoje miesto vietoje, su mama keletą kartų dienoje kalba telefonu, senolė ir pati artimiesiems paskambina mobiliuoju.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA