10 būdų, kaip sumažinti maisto atliekų kiekį savo virtuvėje

Šiauliai
Reporteris Skaistė Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Etaplius.lt

Yra daug priežasčių nešvaistyti maisto: stipriai kylančios jo kainos (kilogramas sviesto – 14 eurų?!), per greitai prisipildantys atliekų konteineriai, stiprus žemės resursų alinimas perteklinio maisto gamybai, maisto pakuotei, logistikai ir pan.

2018 metų duomenimis, per metus Europoje yra išmetama 88 milijonai tonų maisto atliekų, kas sudaro 142 milijardus eurų. Tai reiškia, kad net 20 procentų viso pagaminamo maisto yra tiesiog išmetama!

Besirūpinantiems savo pinigine, o ir neabejingiems pasauliui, siūlome 10 efektyviausių būdų, kaip sumažinti maisto atliekų kiekį savo virtuvėje.

1. Meniu planavimas

Meniu planavimas – tai vienas efektyviausių būdų neprisipirkti daugiau, nei reikia ir suvalgyti viską, ką nusipirkai ar pasigaminai. Be to, planuojant savo kasdienę mitybą daug lengviau maitintis sveikiau ir įvairiau bei išsivaduoti iš galvos skausmo, svarstant, „Tai ką vis dėl to gaminti?“. Todėl į parduotuvę visada reiktų pasiimti sąrašėlį, sudarytą, atsižvelgiant į tai, kokie patiekalai bus gaminami.

2. Išankstinė maisto ruoša

Šis būdas labai populiarus tų šeimininkų virtuvėse, kurie nori ir pamaitinti šeimą, ir užsiimti karjera, ir užtekti kitiems reikalams laiko. Išankstinė maisto ruoša reiškia, kad maisto yra gaminama daugiau, nei reikia vienai vakarienei, o perteklius dedamas į šaldiklį. Recepte reikia vienos tarkuotos morkos, o kodėl jų nesutarkavus viso kilogramo ir pertekliaus neįdėjus į šaldiklį? Jame tarkuotos morkos užims daug mažiau vietos, nei šaldytuve, o ir išliks šviežios keliskart ilgiau. Tas pats ir su patiekalu. Kodėl nepasigaminus kotletų iš visos nusipirktos mėsos, taip užkertant kelią nepanaudotai mėsai sugesti. Iš anksto paruošta ir šaldiklyje laukianti naminė vakarienė yra ne tik protinga maisto ruoša, bet ir sutaupytas laikas!

3. Receptų, kuriems tinka užsistovėję maisto produktai, gaminimas

Apvytusios daržovės labai tinka sriuboms, troškiniams, kišams, daržovių pyragams, trintiems padažams ant pomidorų. Sukietėjusi duona tinka keptos duonos užkandžiui ar orkaitėje užkeptiems sūrio sumuštinukams. Ilgai šaldytuve tūnanti uogienė – perteptų vaflių pyragui, besibaigiančio galiojimo grietinė ar jogurtas – keksui. Gerokai pernokę bananai – bananų duonai, o jų žievė – užpilui kambarinėms gėlėms laistyti.

4. Tinkamai laikomi maisto produktai švieži išlieka ilgiau

Vos tik nusipirkote krapų, o šie jau vysta? Įvyniokite juos į gausiai sušlapintą popierinį rankšluostį, įdėkite į polietileno maišelį ir turėkite šviežių krapų ilgiau, nei savaitę! Bananai, palikti kambario temperatūroje, daug greičiau noksta, nei laikomi šaldytuve. Mėsa tikrai nesuges iš karto įdėta į šaldymo kamerą. Apvytę ridikėliai ar agurkai kaip mat atsigaus, jei kelias valandas palaikysite juos vandenyje.

5. Draugystė su šaldikliu

Į jį turėtų keliauti visi maisto likučiai, kurių rytoj galbūt nebenorėsite, bet pasišildžius juos tingų sekmadienį, suvalgytumėte su didžiuliu malonumu. Taip pat čia labai gerai jaučiasi vysti pradėjusios žalios lapinės ir kitos daržovės, kurias vėliau galėsite sunaudoti žaliems kokteiliams ar sriuboms/troškiniams. Į šaldiklį turėtų keliauti ir tas maistas, kurio nespėsite suvalgyti: tortai, pyragai, dešros, varškė, virti ryžiai ar makaronai, riešutai, miltai, sviestas, pienas, tarkuotas sūris, duona, supjaustyta riekėmis, žalia šviežia mėsa ar žuvis, kurios neplanuojate gaminti tą pačią dieną.

6. Maisto atgaivinimas

Pradėjusias vysti daržoves ar vaisius visada galima atgaivinti pamirkius juos inde su vandeniu. Tai ypač patinka salotoms, prieskoninėms žolelėms, agurkams, ridikėliams, morkoms, burokams, kopūstams ir pan.

7. „Geriausias iki“ ir „Tinka vartoti iki“ terminų supratimas

Pasak „Valstybinės Maisto ir veterinarijos tarnybos“, terminas „Tinka vartoti iki“ – tai gamintojo nustatytas terminas, iki kurio pabaigos tinkamai laikomas produktas išlaiko savo specifines savybes. Saugant neišpakuotą maisto produktą gamintojo nurodytomis ar įprastomis sąlygomis minimaliu tinkamumo vartoti terminu jis išlaiko optimalias fizines, chemines ir mikrobiologines savybes, susijusias su produkto saugumu ar kokybe, pavyzdžiui, drėgnį, konsistenciją ir aromatą.

Užrašas „Geriausias iki...“ paprastai pateikiamas ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių, pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir t. t. Daugelis šių maisto produktų pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki...“ nurodytam terminui dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi, pavyzdžiui, susilpnėjęs aromatas. Nors prekybininkai, pasibaigus minėtam minimaliam tinkamumo vartoti terminui, nebegali prekiauti šiais produktais, tačiau siekiant išvengti maisto švaistymo, vartotojai raginami įsitikinti, ar namuose jų turimi maisto produktai pasibaigus nurodytam „Geriausias iki...“ terminui tikrai yra nebetinkami vartoti.

Pavyzdžiui, įvertinti, ar produkto pakuotė nepažeista (nesukiužusi ar neaprūdijusi), ar produktas nepraradęs išvaizdos, ar neturi pašalinio kvapo. Nenustačius defektų (rūdžių, pelėsio, pašalinio kvapo ir pan.), ar kokybės nuokrypių, tokių produktų išmesti nebūtina, juos galima panaudoti ruošiant maistą.

Pagal nacionalinių teisės aktų reikalavimus nuoroda „Geriausias iki...“ pažymėti maisto produktai, pasibaigus nurodytam terminui ir įvertinus jų saugą, priklausomai nuo produkto, gali būti perduodami labdarai ar paramai, atiduodami šerti gyvūnams.

8. Sultinio gamyba iš daržovių lupenų, kotų, žievių

Nevalgote brokolio stiebo, liko gerai nuplautos morkos, cukinijos, saliero ar moliūgo lupenų? Vištienos kaulų ar odelių? Panaudokite juos verdant naminį sultinį! Įdėjus prieskonių ir papildomų sudedamųjų dalių (svogūno, česnako, lauro lapo) gausis labai puikus sultinys gardžiai sriubai ar padažui. Svarbu, tik kad lupenos būtų gerai nuplautos, pavyzdžiui, su soda.

9. Kompostavimas

Susikurti savo asmeninį kompostą savo augalams – ne tik pagalba mažinant maisto atliekas, bet ir didelis indėlis į gamtos tausojimą, gerinant nualintos dirvos būklę. Net jei nesate sodininkas, neturite daržo ir neauginate kambarinių augalų, maisto atliekas, tinkamas kompostui, galite kaupti šaldiklyje, o vėliau, susikaupus tinkamam jo kiekiui, atiduoti tiems, kas savo kompostą gaminasi.

10. Maisto atliekos - puikios trąšos augalams

Kai kurias maisto atliekas galima panaudoti, kaip trąšas augalams. Vanduo, užpiltas ant banano žievės ir palaikytas vieną ar kelias dienas, labai patinka kambariniams augalams, pomidorams, salotoms ir visoms kitoms daržovėms, kurioms reikia kalio. Susmulkinti kiaušinių lukštai, įmaišyti į augalų dirvą, veikia kaip kalcio papildas. Kavos tirščiai ypač patinka Rododendrams, Rožėms, Avietėms, Agrastams ir pan.

Informacija parengta, vykdant bandomąjį Maisto ir virtuvės atliekų surinkimo projektą Šiaulių mieste „Aš Pats. Planuoju.Valgau. Rūšiuoju. Saugau“