Išskirtinė miežių savybė – universalumas

Grūdinės kultūros – išskirtinis gaminys, kuris itin plačiai naudojamas tiek žmonių, tiek gyvulių maistui. Šie augalai pasižymi unikaliomis maistinėmis savybėmis, ilgaamžiškumu bei nesunkiu apdorojimu. Turbūt kiekvienas savo namuose rastumėte maloniu skoniu pasižyminčių kukurūzų, itin daug baltymų turinčių pupų ar minkštų bei kvapnių konditerijos gaminių, pagamintų iš populiarių kviečių. Tačiau ar kada susimąstėte, kokiomis savybėmis pasižymi mažiau dėmesio sulaukiantys miežiai?

Maistinės miežių savybės

Didelis kiekis ląstelienos. Ląsteliena – augalų dalys, kurios yra nesuvirškinamos, todėl ji yra būtina užtikrinti efektyvią virškinamojo trakto veiklą. Iš šios medžiagos negauname daug vitaminų ar mineralų, tačiau ląsteliena puikiai atlieka virškinamojo trakto valymo funkciją.

Vitaminų įvairovė. Miežiai pasižymi svarbių vitaminų įvairove. Jų grūdeliuose galima aptikti mūsų organizmui ypač reikalingų B grupės vitaminų, kurie itin svarbūs puikiai nervų sistemos veiklai. Taip pat juose gausu vitaminų A, D bei E.

Optimalus baltymų kiekis. Nepaisant to, kad miežiuose baltymų yra mažiau nei kitose grūdinėse kultūrose, jie turi daug sveikų, lėtai organizmo skaidomų angliavandenių ir puikiai tiks tiems žmonėms, kurie siekia riboti baltymų kiekį ar ieško skanaus produkto geros dienos pradžiai.

Kur dar galima panaudoti miežius?

Miežiai efektyviai gali būti panaudoti ne tik žmonių maistui ar gyvulių pašarui gaminti, bet juos nesunkiai galima pritaikyti:

Alaus gamyboje. Miežiai turi daugiau krakmolo, bet mažiau baltymų, todėl jie yra plačiai naudojami gaivinančio alaus gamyboje. Unikalus maistinių medžiagų rinkinys leidžia pagaminti patį skaniausią alų.

Gydančių antpilų ruošime. Šie grūdai pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, todėl iš jų dažnai ruošiami įvairūs antpilai, kurie gali padėti sutrikus sveikatai, pavyzdžiui, skrandžio ar virškinamojo trakto veiklai. Taip pat iš miežių salyklo pagaminti kompresai gali padėti kenčiant nuo odos uždegimo.

Kavos pakaitaluose. Šiais laikais daugėjant mokslinių tyrimų ne tik apie kavos teigiamą, bet ir neigiamą poveikį organizmui, populiarėja įvairūs jos pakaitalai. Vienas iš jų – miežių kava, kuri pasižymi maloniu skoniu, tačiau neturi kofeino.

Svarbu – tinkamas išsaugojimas

mieziu-laukas

Jeigu norite iš šių grūdų gauti pačios didžiausios naudos, pasirūpinkite, kad jų derlius būtų tinkamai išsaugotas. Pirmiausia, raskite jų sandėliavimui tinkamą vietą, kuri turi būti ne per drėgna ir ne per sausa. Antra, efektyviai išdžiovinkite, šiam veiksmui atlikti galite pasinaudoti moderniomis ir itin galingomis džiovyklomis. Trečia, nepamirškite, kad net grūdų pervežimo metu miežiai turi būti apsaugoti bei tinkamai supakuoti.

Šie grūdai ne tik pasižymi pačiomis naudingiausiomis maistinėmis savybėmis, turi daug ląstelienos, bet gali būti panaudoti skaniausio alaus, veiksmingiausių antpilų ir net kavos pakaitalų gamyboje. Pasirinkę tinkamą išsaugojimo bei priežiūros būdą, jų produktais galėsite džiaugtis itin ilgai.

Reklama

Etaplius informacija

Griežtai draudžiama Etaplius.lt naujienų portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Etaplius.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Etaplius.lt šaltinį. Ši informacija yra VšĮ “Šiauliai plius” nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu redakcija@etaplius.lt.

Komentuok mus Facebook`e

Komentaro rašymas