REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Balandžio 30 d. 08:45

Svarbi žinia žvejams mėgėjams: nuo balandžio 30-osios tam tikrų rūšių dideles žuvis teks paleisti

Lietuva

Etaplius.LTŠaltinis: Aplinkos ministerija


299638

Aplinkos ministras patvirtino Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pakeitimus, kurie draudžia žvejybos metu paimti tam tikrų rūšių dideles žuvis. Tokia nuostata buvo priimta po diskusijų su žvejų mėgėjų organizacijomis ir mokslininkais. Taip pat taisyklėse patikslintos kai kurios kitos žvejams mėgėjams aktualios nuostatos.

Nuo antradienio, balandžio 30 d., reikės paleisti pagautus ne tik mažesnius nei 50 cm, bet ir didesnius nei 65 cm sterkus. Iki šiol buvo privaloma paleisti mažesnius kaip 45 cm sterkus.

Paleisti reikės ir lydekas, mažesnes nei 50 cm ir didesnes nei 80 cm. Taisyklių 2 priede nurodytose upėse ir jų ruožuose leidžiamų paimti lydekų dydis bus neribojamas, nes šios upės svarbios upėtakių ir kiršlių buveinės, todėl jose saugoti lydekas netikslinga. Iki šiol buvo privaloma paleisti mažesnes kaip 50 cm lydekas.

Visose Lietuvos upėse būtina paleisti bet kokio dydžio marguosius upėtakius, išskyrus Merkio upę aukščiau Ožkelaičių tilto, kur organizuojama limituota margųjų upėtakių ir kiršlių žvejyba. Šioje Merkio upės atkarpoje, įsigijus žvejo mėgėjo kortelę, leidžiama per vieną žvejybą paimti du marguosius upėtakius, ne mažesnius kaip 30 cm ir ne didesnius kaip 40 cm.

Priėmus tokias griežtesnes nuostatas vandens telkiniuose turėtų padaugėti didelių žuvų.

Analogiška tvarka, kuomet draudžiama paimti sugautas dideles lydekas ir sterkus, jau galiojo 15 vandens telkinių, kurių ekologinę būklę norima pagerinti, taip pat dar 9 vandens telkiniuose, kuriuose organizuojama limituota lydekų ir sterkų žvejyba.

Taisyklių pakeitimais atsisakyta išimčių netaikyti žvejybos draudimo valstybinių švenčių dienomis ir savaitgaliais, jeigu pirmoji draudimo diena buvo savaitgalis ar valstybinė šventė, t. y. draudimas įsigaliodavo kitą dieną. Draudimas taip pat negaliodavo paskutiniąją draudimo dieną, jei ji būdavo savaitgalis ar valstybinė šventė. Toks reguliavimas, žvejų organizacijų teigimu, buvo pernelyg painus, todėl pasiūlyta jo atsisakyti. Panaikinus šią nuostatą, visi mėgėjų žvejybos draudimai galioja tiek jų pirmąją, tiek paskutiniąją dieną, nepriklausomai nuo to, kokia tai savaitės diena ar šventinė diena.

Taip pat panaikintas draudimas žvejoti nuo liepos 1 d. iki gruodžio 1 d. Nemuno ruože Kauno mieste nuo Kauno žiemos uosto iki Neries žiočių. Šis draudimas buvo įvestas norint sutramdyti užkabinamuoju būdu žuvis gaudžiusius brakonierius. Tikimasi, kad vėl sudarius galimybę žvejoti ir daugiau dėmesio skiriant kontrolei bei padedant pilietiškiems žvejams, pavyks brakonieriavimo atvejų išvengti.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA