REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 2 d. 08:36

Šiaulių kultūros centre šokis sujungs folkloro mylėtojus

Šiauliai

Liubov Yarmoshenko nuotr.

Šiaulių kultūros centrasŠaltinis: Pranešimas spaudai


299806

Gegužės 4 d. 11 val. Šiaulių kultūros centro pramogų salėje „Maksas“ (Aušros al. 31) vyks Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ finalas. Šiemet į Saulės miestą varžytis dėl geriausiųjų titulo atvyks net 105 poros iš devyniolikos šalies savivaldybių. Renginio organizatoriai tikisi, kad varžytuvės į vieną vietą suburs ne tik etninės kultūros mylėtojus, bet ir šiauliečius bei miesto svečius, kurie galės išvysti, kaip jaunoji karta puoselėja meilę senosioms lietuvių liaudies tradicijoms. Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginys nemokamas. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

Septynioliktosios Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvės „Patrepsynė“ artėja prie finišo. Pirmąjį gegužės šeštadienį į Šiaulius, pasipuošę tautiniais kostiumais, rinksis trepsiukai ir trepsytės iš visos Lietuvos. Dar kovo pradžioje pradėję savo kelią link finalo jaunieji šokėjėliai pagaliau turės galimybę įrodyti, kaip stipriai reikia mylėti folklorinį šokį.

„Folklorinis šokis – vienas didžiausių lietuvių liaudies lobynų. Tai, ką tausojo mūsų tėvynainiai, šiandien perima jaunimas, taip stiprindamas mūsų tautos identitetą. Džiaugiuosi, kad Šiaulių kultūros centre vykstančios Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvės auga, o vaikų ir jaunimo veržlumas perduoti mūsų tradicijas niekur nedingsta“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Šiaulių kultūros centro pramogų salę „Maksas“ šiemet užpildys per du šimtus jaunųjų folklorinio šokio puoselėtojų, kurie į varžytuvių finalą atvyks iš devyniolikos šalies savivaldybių. Renginio organizatoriai žada, kad šokėjų poros iš Varėnos, Tauragės, Prienų, Pasvalio, Biržų, Kėdainių, Kelmės, Šilalės, Kauno, Šiaulių rajonų savivaldybių ir Šilalės, Klaipėdos, Tauragės, Trakų, Panevėžio, Marijampolės, Palangos, Joniškio ir Šiaulių miestų savivaldybių ne tik entuziastingai tryps konkurso finale, bet ir žiūrovams atskleis folklorinio šokio charakteringumą.

„Patrepsynės“ finalas šiais metais prasidės jungtiniu folklorinio šokio mylėtojų atliekamu nekonkursiniu šokiu „Duosiu Petrui pupų bliūdą“. Šis aukštaitiškas šokis, viliamasi, ne tik taps finalinių varžytuvių atidarymo dalimi, bet ir gins jaudulį, dovanos šokio džiaugsmą.

Pradedančiųjų grupėje šiemet varžysis daugiausiai – net 84 poros, kurios šoks pagal Lietuvos nacionalinio kultūros centro atrinktus šokius „Viedar`s“, „Tancius“, „Lelinderis“ ir „Drėbininkė“. 12 porų pažengusiųjų kategorijoje rungsis pagal šokius „Dūktinis“, „Trys seselės“, „Padispanas“ ir „Rai rita tam“. 9 šokių patirtį turinčios poros, varžysis patyrusiųjų grupėje. Čia jie komisiją sužavėti mėgins šokdami folklorinius šokius „Gyvataras“, „Olimpa“, „Buva dūda Vilniuj“ (keturiese) ir „Meilutė“.

Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvės „Patrepsynė“ neįsivaizduojamas be muzikos. Šiemet šokėjams akompanuos Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Vieversėlis“ instrumentinė grupė (vad. Arūnas Stankus) ir svečiai: Telšių kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ instrumentinė grupė (vad. Rita Videikaitė-Macijauskienė) bei Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Alkiukai“ instrumentinė grupė (meno vad. Ingrida Žmijauskienė).

Šiaulių kultūros centre geriausias šokėjų poras rinks choreografinio folkloro specialistė, Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ Folkloro dienos „Rasi rasoj rasi“ viena iš rengėjų Audronė Vakarinienė. Kartu su ja dirbs Alvydas Vozgirdas – Klaipėdos etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Kuršiukai“ ir suaugusiųjų kolektyvo „Kuršių ainiai“ meno vadovas, Gvidas Vilys – etnomuzikologas, humanitarinių mokslų daktaras, Vaida Naruševičiūtė – Varėnos kultūros centro vyr. folkloro specialistė, folkloro ansamblio „Žeiria“ vadovė, Ramutė Gaučaitė – docentė, socialinių mokslų daktarė, choreografė, Daiva Adamkavičienė – Pasvalio kultūros centro skyrių vadovė kultūrinei veiklai, folkloristė, folkloro ansamblio „Rags“ ir vaikų folkloro ansamblio „Linelis“ vadovė ir Jūratė Šemetaitė – Lietuvos nacionalinio kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja, Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ Folkloro dienos „Rasi rasoj rasi“ kūrybinės grupės vadovės pavaduotoja. Šiais metais septynių narių komisija vertins vaikų ir jaunimo folklorinio šokio savitumą, techniką, muzikalumą, išraiškingumą ir natūralumą.

Visos varžytuvėse pasirodžiusios poros ir jų vadovai bus apdovanoti padėkos raštais. Atskirų šokių geriausi trepsiukai ir trepsytės, kurie gaus ne tik diplomus ir specialias dovanas, varžysis ir dėl laureatų vardų pradedančiųjų, pažengusiųjų ir patyrusiųjų kategorijose.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 655 25 527, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.


Foto galerija:




REDAKCIJA REKOMENDUOJA