REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 2 d. 10:00

Klaipėdos galerijoje – Kristinos Gedminaitės „Intymus monologas“

Klaipėda

Danguolė RuškienėŠaltinis: Pranešimas spaudai


299819

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) gegužės 8 d., trečiadienį, 17.30 val. atidaroma dailininkės, grafikės Kristinos Gedminaitės personalinė paroda „Intymus monologas“. Tai – pirmasis kaunietės menininkės prisistatymas uostamiestyje. Parodoje – nedidelio formato grafikos darbai, apimantys paskutinius du autorės kūrybos dešimtmečius. Parodos kuratorė – Danguolė Ruškienė.

K. Gedminaitės darbuose akivaizdi senųjų grafikos meistrų įtaka, ekesperimentuoja autorė saikingai. Todėl ją galima vadinti grafike, kuriai meno istorija ir kadais atrasti grafikos spaudos būdai yra daugiau nei pakankami asmeninės kūrybos kalbai.

Tradicines technikas K. Gedminaitė meistriškai pasitelkia pasakodama asmenines istorijas. Tačiau, šios istorijos ne visuomet realios. Jos tiek pat tikros, kiek ir išgalvotos. Likdama prie figūratyvumo, konstruodama nesunkiai identifikuojamus objektus, ji geba suformuoti nepažįstamas erdves, kuriose veikia keisti personažai. Visa tai dirgina vaizduotę, veda į vizijų pasaulį, kuriame nelieka ribos tarp tikro ir išgalvoto. Suvokėjas nejučia patenka į neapibrėžtą, siurrealią erdvę, kurioje tie patys dėsniai veikia kitoje – svetimoje ir ne visuomet jaukioje šviesoje.

Menininkė atvira, bet kalba ne tik apie save. Jos asmeninis dramatizmas užauginamas iki klampių būties apmąstymų. Ko gero, taip ji sieka suklaidinti suvokėją, perkelti jo žvilgsnį nuo savęs prie universalių, bendražmogiškų dalykų. Vien tam, kad jos privačios istorijos neskambėtų pernelyg garsiai.

Rafinuotas drovumas trapiu, perregimu voratinkliu apraizgo fantastines būtybes jaukaus formato kūriniuose, analogiškas jungtis mezga ir tarp atskirų darbų ekspozicinėje erdvėje. Šie saitai perregimi, atrodo, nesunkiai nutraukiami ir vis tik – ganėtinai tvirti, kad prikaustytų dėmesį, užlaikytų mintis. Paradoksalu, tačiau jų nieku gyvu nesinori sutraukyti. Ir toliau mąsina autorės minčių vingiai, kuriais lyg užhipnotizuotas seki paskui į jos siūlomus pasaulius, gilyn į nežinomas erdves.

Tikiesi sutikti tokius, kokių lig šiol dar nematei ir atsidurti ten, kur niekada nebuvai ir nebūsi. Tai – sapnų ir vizijų pasaulis, išaugintas iš asmeninės dramos ar jos nuojautos. Ir nesvarbu kas čia tikra, o kas išgalvota. Kaip ir nesvarbu, kas pasakyta, o kas nutylėta. Lyg iš praėjusių amžių nužengiantis iškilmingas santūrumas, prakilni laikysena nesunkiai įtikins, kad tik toldamas nuo realybės liksi tikrovėje, tik bėgdamas nuo gyvenimo jausiesi gyvas. Neprivalu būti Kristinos kuriamo pasaulio dalimi, vien mintys apie jį jau svaigina.

Kristina Gedminaitė – dailininkė, grafikė. Nuo 1993 m. mokėsi Kauno Stepo Žuko taikomosios dailės technikume (dabar – Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakultetas). 1996 m. įstojo į Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetą, studijavo taikomąją grafiką ir apgynė bakalauro diplomą. 2003 m. ten pat įgijo taikomosios grafikos magistro kvalifikacinį laipsnį. Bendrose parodose Lietuvoje ir užsienyje dalyvauja nuo 1997 m., yra surengusi virš dešimt personalinių parodų. Gyvena ir kuria Kaune.

Paroda veiks iki birželio 15 d.

Organizatorius – LDS Klaipėdos skyrius.

Klaipėdos galerijos darbo laikas: trečiadieniais–penktadieniais 12–19 val., šeštadieniais 11–16 val.

Valstybinių švenčių dienomis galerija nedirba.

Renginio metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose, kurie skelbiami įvairiose medijos priemonėse renginio viešinimo tikslais.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA